Sztuczny lęg jaj w nowoczesnych inkubatorach

Przy pomocy profesjonalnych inkubatorów znacznie łatwiej i wygodniej zadbać o prawidłowy proces wylęgowy piskląt. Urządzenia te nadają się zarówno na duże fermy hodowlane, jak i dla amatorskich hodowców niezależnie od liczby jaj, które mają zostać poddane procesowi. Inkubatory to specjalne przyrządy stworzone w celu zapewnienia właściwych warunków dla wylęgu ptactwa hodowlanego. Ze względu na spore zainteresowanie urządzeniami, bez problemu znajdziemy na rynku model odpowiadający indywidualnym potrzebom.
Temperatura i rotacja jaj w procesie wylęgania
Głównym zadaniem inkubatora jest zapewnienie odpowiedniej temperatury, którą w naturze przekazuje jajom matka. Zbyt duża lub za mała ilość ciepła wygenerowana przez urządzenie sprzyja chorobom i osłabieniu organizmów piskląt (przyczynić się może nawet do ich śmierci). Rozwijający się w jajku zarodek jest wyjątkowo wrażliwy na odchylenia od normy, dlatego tak istotne jest, aby utrzymać ciepło w czasie inkubacji. Mimo wszystko embriony są dość odporne na krótkotrwałe spadki temperatury. W nowoczesnych inkubatorach kwestia ta nie jest problemem, ponieważ urządzenia zostały wyposażone w automatyczną kontrolę poziomu ciepła, dzięki czemu przegrzanie bądź wyziębienie jest niemalże niemożliwe. Kolejnym czynnikiem wpływającym na dobry rozwój piskląt, który przy okazji zapobiega przyklejaniu się młodego do wewnętrznej ścianki skorupki, jest rotacja jaj. W prostych, domowych inkubatorach są one obracane ręcznie co najmniej dwa razy dziennie, przez co trzeba przeznaczyć na to więcej czasu. Nowoczesny sprzęt zastąpił pracę człowieka w pełni zautomatyzowanym systemem. Do prawidłowego rozwoju, poza wyżej wspomnianymi parametrami, bardzo istoty jest również dostęp do świeżego powietrza. W inkubatorach znajduje się więc specjalnie zaprojektowany system wentylacji, przez aco wewnątrz stale panują optymalne warunki.
Rola wilgotności powietrza i szczegółowej selekcji jaj
Ostatnim czynnikiem regulowanym przez inkubatory jest wilgotność powietrza. Ogólne dane mówią, że w czasie inkubacji powinna ona wynosić średnio od 25% do 50%. Krótkoterminowe wahania tego wskaźnika nie grożą poważnymi skutkami ubocznymi. Istnieją przy tym dwa czynniki wpływające na wilgotność powietrza: odparowywanie wody z komory inkubatora oraz efektywność wentylacji. Dzięki wbudowanym systemom wspomagającym wymianę powietrza nie musimy martwić się o utrzymanie tego parametru w normie. Hodowca ma tylko za zadanie regularne uzupełniać zbiornik z wodą. Przed umieszczeniem jaj w inkubatorze należy natomiast przeprowadzić dokładną selekcję, ponieważ nie każde nadaje się do inkubowania. Wszystkie muszą przejść zewnętrzny, jak i wewnętrzny test jakości. Wady typu pęknięta, nadkruszona bądź pofałdowana skorupka sprawiają, że jaja nie powinny być używane, ponieważ ich możliwość inkubacji jest ograniczona. Wewnętrzne defekty, takie jak podwójne żółtko, podwójna skorupa bądź jej brak, ślady krwi na żółtku lub białku również wykluczają przeprowadzenie procesu. Wady tego rodzaju można zbadać za pomocą lampy lub świecy. Należy pamiętać o tym, że opieka nad pisklętami już po ich wykluciu się, jest równie ważna, jak sam proces inkubacji.